Hvorfor skal vi være opmærksomme på dem?

Hormonforstyrrende stoffer er en samlet betegnelse for alle de kemiske stoffer, som kan forstyrre hormonsystemets funktion hos mennesker og dyr, og herved medføre skader på dem eller deres afkom.

På trods af en stigende mængde forskning i hormonforstyrrende stoffer de senere år, er det begrænset hvad vi helt præcist ved om stoffernes påvirkning af mennesker i de mængder, som vi udsættes for i dagligdagen. Der er dog bred enighed fra alle sider om at man skal undersøge det yderligere, da konsekvenserne potentielt set kan være meget alvorlige.

 

Hvad sker der i kroppen?

Menneskekroppen er meget følsom over for forstyrrelser i hormonbalancen, da hormonerne er meget vigtige for adskillige funktioner i kroppen.

Hvis først dine hormoner bringes ud af balance, og dette fortsætter i længere tid, kan der ske forskellige uheldige, og sundhedsfarlige, ting i din krop.

Hormonerne føres rundt med blodet til kroppens forskellige celler, hvor de kan styre og påvirke hvad cellerne laver og hvordan de opfører sig. På den måde forbinder hormonerne dele af kroppen som ellers ikke har direkte forbindelse, og det giver et velfungerende, internt kommunikationssystem. Den balance kan dog hurtigt forstyrres af stoffer udefra, hvilket kan være rigtig skidt for menneskers sundhed.

Når man dykker ned i emnet, bliver det hurtigt tydeligt at hormonforstyrrende stoffer er skadelige for børn, voksne, de kommende generationer og miljøet, og derfor skal tages alvorligt.

Nogle af de negative udviklinger som sættes i relation til hormonforstyrrende stoffer er: kræft, fald i frugtbarheden på grund af dårlig sædkvalitet, misdannede kønsorganer, nedsat fertilitet, udvikling af fedme og diabetes samt en uhensigtsmæssig påvirkning af hjernens udvikling.

Fostre og børn er mest sårbare over for disse negative udviklinger, særligt i løbet af de mere følsomme tidspunkter i deres udvikling.

Herudover kan hormonforstyrrende stoffer føre til alvorlige konsekvenser, som først viser sig senere i livet eller endda først hos de næste generationer.

I miljøet kan udsættelse for hormonforstyrrende stoffer ligeledes påvirke hormonsystemet hos organismer, således at de eksempelvis ikke kan reproducere. De kan i nogle tilfælde ændre køn og der kan opstå forstyrrelser i deres naturlige instinkter og hjerner.

 


Alt fra fødevarer og fødevarekontaktmaterialer (emballage o.l.) til tekstiler, legetøj, kosmetiske produkter og elektronik kan indeholde stoffer som er på EU’s liste over mistænkte stoffer

 

Hvor skal man være opmærksom?

Adskillige stoffer, som er mistænkte for at være hormonforstyrrende, findes i en lang række dagligdagsprodukter. Alt fra fødevarer og fødevarekontaktmaterialer (emballage o.l.) til tekstiler, legetøj, kosmetiske produkter og elektronik kan indeholde stoffer som er på EU’s liste over mistænkte stoffer.

Når forskellige stoffer vurderes og reguleres, tager man ét stof ad gangen. Det vil sige at der i disse tests for eksempel ikke bliver taget højde for det som kaldes cocktaileffekten.

Den såkaldte cocktaileffekt hentyder til, at selvom et enkelt kemikalie i en uskadelig mængde ikke udgør en risiko i sig selv, kan det, når det kombineres med andre stoffer der også i sig selv er uskadelige, ende med at udgøre en risiko og forvolde skade.

Vi mennesker optager oftest stofferne gennem den mad vi spiser, men vi optager faktisk også små mængder gennem huden, og derfor ender potentielt skadelige, hormonforstyrrende stoffer i kosmetiske produkter også med at have en betydning for vores helbred.

Mange af de kendte hormonforstyrrende stoffer har allerede i en årrække ikke været brugt i Danmark, men nogle af de stoffer er langsomt nedbrydelige, hvorfor de ophobes i miljøet og dermed også i fødekæden. Derfor kan både mennesker og dyr stadig blive udsat for dem – for eksempel via det vi spiser.

 

Hvordan mindsker du indtaget af hormonforstyrrende stoffer?

Hvis du vil begrænse påvirkningen af hormonforstyrrende stoffer i din hverdag, er det en god idé at gå efter kosmetik- og andre forbrugerprodukter med miljømærker. Svanemærkede produkter må under ingen omstændigheder indeholde ingredienser fra EU’s liste over potentielt hormonforstyrrende stoffer.

  • Du skal også sørge for at have et godt indeklima.
  • Sørg for at støve af ugentligt, og luft gerne ud et par gange om dagen.
  • Mange sprøjtemidler der bruges i landbruget, er desuden på listen over hormonforstyrrende stoffer, derfor er det en god idé at købe økologiske varer, specielt når det gælder mælk, æg, mel og gryn.
  • Skær ned på kemikalier i din hverdag, og vær opmærksom på hvad du indtager af medicin, både på recept, i håndkøb og naturmedicin.

Endnu en ting at være opmærksom på, kan være at nedsætte sit indtag af eksempelvis dåsemad. Indersiden af mange metaldåser er dækket af et beskyttende lag, der ofte indeholder stoffet Bisphenol A, der er hormonforstyrrende.

På teflonpander, pizzabakker og mikroovnspopcorn bruger man perfluorerede stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende og er meget svære at udskille fra kroppen.

Mange solcremer indeholder UV-filtre der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, det samme gælder vægmaling og møbelstof, hvor disse ingredienser er tilsat for at beskytte produktet mod sol.

Som forbruger kan det uanset hvad bestemt anbefales at benytte forsigtighedsprincippet, og overveje om der er steder i din hverdag hvor der kan skæres ned for unødig kemi, specielt den der forekommer i fødevarer, kosmetik og lignende produkter. Det er i dag under alle omstændigheder nemmere at finde et alternativ end det var for bare en håndfuld år siden, og heldigvis går udviklingen den rigtige vej. Flere og flere virksomheder får øjnene op for at man sagtens kan lave produkter der ikke indeholder alle mulige skadelige stoffer, hvilket kun kan gavne os alle, både nu og i fremtiden.

 

 

ingredien og dig

ingredien har fra starten været svanemærket, og der har altid været et kæmpe fokus på at undgå alle stoffer som potentielt kan forvolde skade på enten mennesker eller dyr. Derfor opfylder næsten alle produkter fra ingredien svanemærkekriterierne. Ifølge svanemærkets kriterier må man som producent af kosmetikprodukter nemlig ikke anvende nogen af de stoffer der står på EU’s liste over mistænkte hormonforstyrrende stoffer. Da svanemærkekriterierne er meget strengere end både den gældende danske og europæiske lovgivning på området, kan du være sikker på at produkter fra ingredien ikke udsætter dig, dine børn eller dyrene og miljøet for stoffer der på nogen måde har en påvist, eller mistænkt, negativ effekt på hormonsystemet. Det betyder at ingredien er udviklet og lavet med tanke på dit helbred, især hvis du er professionel frisør.
Det handler om indhold.

Jannie R. Hansen

Author Jannie R. Hansen

Jannie er vores tekniske chef og har siden 1995 beskæftiget sig professionelt med hår i alle afskygninger.
Hun har således arbejdet som frisør i både London og Australien samt deltaget og vundet flere farvekonkurrencer, både nationalt og internationalt.
Siden 2004 har hun undervist andre frisører på frisørskole og som freelancer, og har nu været decideret farvetekniker i over 10år.

More posts by Jannie R. Hansen